qr-kod-skeniranje
Knjigovodstveni program Sokoli

Od 01.01.2021. obvezna je primjena QR koda na računu

Od uvođenja fiskalizacije 2013. Porezna uprava dobiva informacije o svakom izdanom računu plaćenom gotovinom u trenutku njegova izdavanja, a svaki primatelj računa odnosno svaki građanin može provjeriti ispravnost računa korištenjem web servisa dostupnih od strane Porezne uprave RH.

Da bi se olakšala provjera računa, uvodi se sada QR kod koji je moguće očitati mobilnim telefonom i njegovom kamerom uz posebni program.

Prema zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 01.01.2021. na izdanim fiskaliziranim dokumentima mora se dodati i ispis Quick Response (QR) koda.

Cilj dodavanja QR koda na fiskalizirani dokument je olakšati građanima mogućnost provjere računa.

QR kod kao obvezni sadržaj mora biti naznačen na računu koji se naplaćuje sredstvom koje se smatra prometom gotovine, a sadrži podatke: URL adresa do web-stranice Porezne uprave za provjeru računa, JIR ili ZKI obveznika fiskalizacije, datum i vrijeme izdavanja računa, ukupni iznos računa.

Uvođenjem QR koda, odnosno provjerom računa putem QR koda, omogućuje se kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze.

Očitavanjem QR koda iskazanog na računu u aplikaciju za provjeru podataka Porezne uprave, automatski bi se upisali svi potrebni podaci o izdanom računu, te bi se na taj način zbog jednostavnosti postupka  građane dodatno potaknulo da račune provjeravaju i prijavljuju Poreznoj upravi.

Obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine sukladno odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, nisu dužni iskazati QR kod na računu koji se naplaćuje na takav način.

Nadogradnja programa na zadnju verziju sa svim opisanim zakonskim izmjenama je besplatna kao i uvijek, a možete je pokrenuti preuzimanjem programa OVDJE. Dozvolite sve što Vas pita.

Ukoliko ste nadograđivali program prije 20.11.2020, svejedno nadogradite opet, jer je Porezna napravila izmjene od tada…

Iglični pisač

Ukoliko Vaši računi imaju izgled poput ovoga, nažalost morat ćete nabaviti i novi pisač. Iglični pisači, odnosno oni koji ne podržavaju u potpunosti grafički ispis neće više pravilno ispisivati račune. 

Molimo ne čekajte kraj godine, jer opreme nema puno, a nije svejedno kakav pisač trebate. Javite nam se na vrijeme za nabavku i instalaciju novog pisača.

58mm termo pisač

Ukoliko imate ovakav ispis na papiru, onda vrlo vjerojatno imate mali crni pos pisač, širine trake 58 mm. On podržava ispis, nije potrebno kupovati novi pisač. Da bi bili spremni za novu godinu, potrebno je samo nadograditi program.

80mm termo pisač

Ukoliko imate ovakav ispis na papiru, onda imate neku vrstu novijeg termo pisača. On podržava ispis, nije potrebno kupovati novi pisač. Da bi bili spremni za novu godinu, potrebno je samo nadograditi program.