Knjigovodstveni program Sokoli, Vijesti

Uvođenje Eura u KP Sokoli – upute za Zaključak godine

VAŽNO!!!

Tvrtka Sokol info je za sve svoje klijente priredila nadogradnju programa sukladno novim pravilima na tržišu. Nadogradnja je automatizirana pa ukoliko pratite naše upute niže na stranici bez problema će te sami uspjeti odraditi nadogradnju.
Ukoliko iz nekog razloga ne želite ili ne možete sami tvrtka Sokol info će za Vas to odraditi. Naknada za nadogradnju iznosi 375,00 Kn / 49,77 € sa uključenim PDV-om. Molimo Vas da se na vrijeme javite. Nadogradnja se radi po redoslijedu prijave.
Ugodne božićne i novogodišnje blagdane želi Vam trvtka Sokol info.

Upute za zaključak godine i prebacivanje na Euro valutu u KP Sokoli

MOLIMO OBAVEZNO PROČITAJTE CIJELI TEKST.

ZA VRIJEME OTVARANJA NOVE GODINE I PREBACIVANJA RAČUNAJTE DA NEĆEMO BITI DOSTUPNI NA TELEFONU TE POTRAŽITE NIŽE ODGOVORE NA PITANJA. MOLIMO SLUŽITE SE VIBEROM I KAMEROM U SLUČAJU PROBLEMA.

POTEŠKOĆE U RADU, PRIJAVA I RIJEŠAVANJE

Uvođenje Eura i prebacivanje programa je vrlo zahtijevan i opsežan zahvat te je bilo potrebno jako puno izmjena i nadopuna da bi sve radilo kako treba. Sve je testirano puno puta na različitim računalima, no uvijek je moguće da se nešto ne odradi kako treba iz milijun razloga. Da bismo što prije otklonili poteškoće, važno je pravilno i što kraće i jasnije prijaviti poteškoću. Koristite se Viberom ili WhatsApp aplikacijom na 095 411 2882 broju. Molimo kod prijave uvijek slikajte jednu ili dvije slike sa vidljivim problemom, napišite kratki opis i napišite tko ste. Nadamo se da kod Vas neće biti poteškoća no na ovaj način ćemo što prije moći iste otkloniti.

AŽURIRANJE PROGRAMA

Napravljen je program za lakše ažuriranja na zadnju verziju programa. Preuzmite ga ako ga nemate instalirano sa naših stranica https://sokoli.hr/nadogradnja i pokrenite. Uz pomoć njega ćete u budućnosti lakše preuzimati novije verzije programa i poboljšanja. Nakon što ga preuzmete, preuzmite najnovija ažuriranja. Na programu se stalno radi, dodaju nove mogućnosti i usavršavaju stare. Zato je važno uvijek imati ažuran program. Na vrhu ekrana je pokazana verzija programa. Morate imati instalirano minimalno 4.2021.2256 za normalni zaključak. Ako nemate, preuzmite zadnju nadogradnju!

PRIPREMA CJENIKA

Većinu cijena vjerojatno želite prebaciti takve kakve jesu. Nije problem – ide automatski. No neke ćete možda željeti podesiti na okruglu vrijednost, da izbjegnete cente ili iz nekog drugog razloga. Pripremu Cjenika te pregled cijena odradite PRIJE kraja godine, tako da kada dođe vrijeme zaključka imate sve već spremno. Cijene možete podesiti na tipki Uvođenje Eura na sredini ekrana iz Glavnog izbornika, odnosno, s desne strane izbornika, ovisi kako imate. Tu Vam je vidljiva cijena u Kn, cijena koja će se preračunati automatski te omogućen stupac Novi Euro gdje možete unijeti svoju cijenu, koja će (ako je unesena) biti prenesena u trenutku prebacivanja za taj artikl. Također je vrlo važno pripremiti točnu evidenciju STANJA ROBE preko Kartica robe (Usklađenja) ako želite pri zaključku odmah odraditi i automatsku Inventuru PS. Ovo se ne može naknadno napraviti kad se zaključi godina!

VAŽNO: TKO KORISTI POVRATNU NAKNADU NE ZABORAVITE U GRUPAMA U CJENIKU UMJESTO 0,50 UPISATI 0,07 !!!

ZAKLJUČAK GODINE

Ako je moguće prije otvaranja nove poslovne godine završite sa 31.12.2022 godine unose u tekućoj godini. Ugostitelji i drugi koji rade na kasama za vrijeme Nove godine OBAVEZNO moraju zaključiti kasu PRIJE ponoći i izvući sve ispise za staru godinu. Najbolje je pripremiti sve 15-ak minuta ranije.

Ako ne zaključite i nastavite raditi po starome bez prebacivanja cijena računajte da ćete prema Poreznoj upravi slati račune po staroj cijeni u Kunama, a Porezna će to gledati kao da su Euri!!!

Otvaranje Nove 2023 godine i prebacivanje valute u Euro vrši se pritiskom na tipku Uvođenje Eura na sredini ekrana iz Glavnog izbornika, odnosno, s desne strane izbornika, ovisi kako imate.  Nakon toga potrebno je pritisnuti Zaključak godine i pratiti upute na ekranu. Kada se sve završi poželjno je zatvoriti program do kraja i ponovno otvoriti za početak rada. Zaključak godine prebacuje sve podatke u arhivu 2022 godine, otvara novu godinu i prebacuje valutu u Euro. Pri zaključku nudi se mogućnost automatskog otvaranja Inventure PS sa novim cijenama i STANJIMA iz Cjenika. Potvrdite ako to želite, ako ne, kasnije možete ponovno povući tu inventuru ručno.

GDJE SU PODACI IZ PROŠLE GODINE

Nakon zaključka godine podatke iz prijašnje godine možete otvoriti tako da iz Glavnog izbornika prvo odaberete godinu na sredini ekrana iz izbornika Odabir godine za pregled. Tada pregledavate podatke iz godine koju ste odabrali. Za povratak u tekuću godinu opet iz istog izbornika odaberite Povratak u tekuću godinu ili zatvorite program do kraja. Kada se program ponovno pokrene, opet je aktivna tekuća godina. PAZITE DA U STAROJ GODINI JEDNOM KADA JE ZAKLJUČITE VIŠE NE FISKALIZIRATE RAČUNE!!!

POVRAT NA KASI – dvojna valuta

Za olakšani rad u vremenu opticaja 2 valute pripremili smo tipku  F5 – Povrat uz pomoć koje možete vrlo jednostavno izračunati koliko Eura treba vratiti kada Vam kupac plaća u Kunama. Možete je pritisnuti u bilo kojem trenutku PRIJE ispisa računa.

SKRAĆENO –ZA ODRADITI:

  1. Ažurirajte program na zadnju verziju preko stranice sokoli.hr/nadogradnja – obavezno (zatvorite program prije preuzimanja) !
  2. Stisnite tipku Uvođenje Eura na sredini ekrana iz Glavnog izbornika, odnosno, s desne strane izbornika i podesite Cijene (Zakonom dozvoljeno na MANJE) – sve prije Nove godine
  3. Napravite popis robe ako se robi korigira cijena te Zapisnik o promijeni cijena prema korigiranim cijenama za robu. Ako imate samo usluge – ovo ne radite.
  4. Ako želite automatsku inventuru pri zaključku Godine, uskladite stupac Stanje u Cjeniku preko Kartica robe. Kasnije ovo nije moguće. Ako imate samo usluge – ovo ne radite.
  5. Ako radite za vrijeme Novogodišnje noći, prije ponoći Zaključite kasu i ispišite sva izvješća koja trebate za knjigovodstvo.
  6. Napravite Zaključak godine prije izdavanja prvog računa u Novoj godini
  7. Napravite Inventuru (ako niste pri zaključku), korigirajte prema potrebi i unesite početna stanja za Novu godinu.
  8. U slučaju poteškoća – Viber 095 411 2882.

ZATVORITE PROGRAM NA SVIM RAČUNALIMA PRIJE PREUZIMANJA, INAČE SE PROGRAM NEĆE MOĆI NADOGRADITI!

NAPRAVITE ARHIVU PODATAKA DA NE BI USLJED PREKIDA U NADOGRADNJI DOŠLO DO PROBLEMA!

Nadogradnja može potrajati i dulje vrijeme. Budite strpljivi i pratite upute na ekranu. Jednom kada se pokrene ne smije se prekidati!

Nadogradnju programa na zadnju verziju možete preuzeti –> ovdje <–

Više informacija i konkretnih pitanja i odgovora pogledajte na ovoj poveznici Ministarstva gospodarstva – ovdje